English German Greek Italian Russian Spanish

160 години първи български читалища - “Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856", гр. Свищов, “Добри Войников-1856”, гр. Шумен и “Постоянство-1856”, гр. Лом

160 години първи български читалища -

“Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856", гр. Свищов,

“Добри Войников-1856”, гр. Шумен и

“Постоянство-1856”, гр. Лом

160 години общонародно читалищно дело -

под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Председател на Националния комитет за честванията на годишнината е министърът

на културата Вежди Рашидов.

160 години общонародно читалищно дело! Един юбилей, който трябва да напомни на всички с какво започва новото духовно осъзнаване на народа ни!

          Събитията по отбелязването на годишнината, започнали с откриването на националната кампания “160 години общонародно читалищно дело” в Аулата на Софийски университет “Св. Кл. Охридски” на 12 април, Съюзът на народните чи-талища продължи в Свищов - точно тук е създадено първото българско читалище - ПБЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови”.

          С общоградско шествие на 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий, започна празникът в Свищов. Читалищни дейци, общественици, граждани, домакини и гости поднесоха цветя на паметната плоча на къщата на Димитър Начович, където е учредено Първото българско читалище, а също и на паметника на проф. Иван Шишманов – първият председател на създадения през 1911 година Съюз на народните чита-лища.

          Вечерта се състоя тържественият концерт по случай юбилея. Участие в него взеха Струнният оркестър на Държавната опера в Русе, Първи български хор „Янко Мустаков” – Свищов, Йосиф Радионов - цигулка, Зорница Радионова - пиано, Светлана Анчева - обой и други. 

          Гости на тържествения концерт бяха г-н Генчо Генчев – кмет на Община Свищов и председател на Юбилейния комитет за честване на 160 години Първо българско читалище – Свищов, Иван Иванов – зам.-председател на 43-то Народно събрание, д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет – Свищов и общински съветници, доц. Иван Марчевски – ректор на СА „Д. А. Ценов”, Николай Дойнов – председател на СНЧ и членове на Върховния читалищен съвет на СНЧ - Петър Райжеков, Чавдар Луканов, Димитър Тошев; Томи Йовчев,  Тинка и Георги Драмбозови и други; служители на общината, почетни граждани на Свищов и почетни членове на читалището, председатели и секретари на читалища от Свищовска община, председатели и секретари на Читалището от различни негови периоди, бивши читалищни служители.

          Бяха прочетени поздравителни адреси от името на Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България, Вежди Рашидов – министър на културата.

          Със слово към присъстващите се обърна  кметът на община Свищов г-н Генчо Генчев. Той връчи на Първо българско читалище специалния почетен плакет на Община Свищов. Председателят на СНЧ з.ч.д. Николай Дойнов удостои със званието “Заслужил читалищен деятел” председателя на читалището Пламен Александров за изключителния му принос към развитието на общонародното читалищно дело. С медал на СНЧ беше удостоена Геновева Танчовска – секретар на читалището. По случай юбилея председателят на СНЧ отличи членовете на читалищното настоятелство с медал за активна читалищна дейност.

          На края на тържествения концерт Николай Дойнов връчи от името на президента на РБългария Росен Плевнелиев Почетния знак на Президента на Република България на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” по повод 160-годишниия му юбилей и значимия му принос към българската просвета и духовна дейност!

 

   На 12 май президентът Росен Плевнелиев уважи тържествения концерт в едно от трите първи читалища в България – “Добри Войников-1856” в Шумен. Основано от видния възрожденец Сава Доброплодни, то носи името на Добри Войников - български възрожденски учител, драматург, общественик и журналист, музикален и театрален деец. Добри Войников е сред основоположниците на българския театър и автор на театрални пиеси. Най-известна сред тях е „Криворазбраната цивилизация“ от 1871 г., която е смятана за най-добрата българска комедия до началото на 20 век.

          Преди началото на тържествения концерт президентът Росен Плевнелиев и председателят на Съюза на народните читалища запалиха “Огъня на просвещението” пред читалище “Добри Войников-1856”, след което започна и официалната част преди тържествения концерт. Президентът Росен Плевнелиев връчи президентския почетен знак на председателя на НЧ „Добри Войников 1856“ Николай Николов по повод 160-годишнината от основаването на читалището и за особен принос към читалищната дейност.

          Той се обърна към присъстващите със слово, в което подчерта, че през годините читалищата са се превърнали в център на националния дух и традиции и носители на мисията да възпитават и развиват поколения българи. “...Аз съм тук, за да се поклоня, за да  благодаря на шуменци, защото вие бяхте едни от първите в тази най-благородна и родолюбива идея... Аз искам да благодаря на всички вас, съвременните будители на България... Искам да ви благодаря, защото вие превеждате на съвременен език, разбираем за милионите българи, заветите на Доброплодни и Васкидович, на Раковски и на Левски, на българските възрожденци... За мен е чест да бъда с вас. Ще бъда с вас. Народът е казал «президентът е президент за цял живот». Така и аз поемам ясен ангажимент пред вас: за цял живот да бъда с вас, да ви подкрепям, да бъда вашия глас, да ви помагам”, заяви още държавният глава пред чи-талищните дейци в шумен.

          Председателят на Съюза на народните читалища в България з.ч.д. Николай Дойнов се обърна към президента Плевнелиев с думите: “От много отдавна български държавен глава не е влизал в народно читалище. Повярвайте ми, президент като Росен Плевнелиев, който е наш приятел и съмишленик, ние не сме имали скоро”.

          Г-н Николай Дойнов връчи на кмета на Шумен г-н Любомир Христов и на областния управител г-жа Донка Иванова Юбилейния почетен знак „160 години Общонародно читалищно дело“ за тяхната подкрепа за развитието на читалищната дейност в шуменска област /г-жа Донка Иванова е и член на читалищно настоятелство/.

          В концертната програма взеха участие балерините от Балетното студио при читалище “Добри Войников”, Ансамбъл за народни песни “Добри Войников”, Вокална формация за стари градски песни, смесен хор “Родни звуци”.

          По-късно бяха поднесени цветя на паметниците на Добри Войников и Панайот Волов.

         

С много ентусиазъм жители и гости на град Лом отбелязаха 160-тата годишнина на ломското читалище - едно от трите първи български читалища - “Постоянство-1856”.

          Честването започна с изява пред читалището на фанфарни състави и Мажоретна формация към училищата в града, след което бе открита Фотодокументалната изложба “160 години читалище и театър в Лом” в малката зала на читалището. В своето слово директорът на Историческия музей Даниела Замфирова отбеляза дългогодишното успешно сътрудничество между Народно читалище “Постоянство” и музея в града.

          В залата бяха изложени фотографии от богатия живот на читалище “Постоянство” - на постановки на Драматичен театър “Кръстьо Пишурка”, детския и кукления театър, съществувалата Ломска оперета и Детски оперетен състав, Хора за школувано пеене, Симфоничния оркестър, Детската музикална школа, Духовия оркестър, Детската балетна школа... Изложени бяха и книги от старопечатния фонд на библиотеката при читалището, сред които и букварът на основателя на читалището Кръстьо Пишурка, издаден през 1841 година

          Председателят на читалище "Постоянство-1856" Недялка Трайкова се обърна към гостите с кратко слово за онези първи будители, които поставят основите на читалищното и театрално дело преди цели 160 години в Лом, и подчерта приемствеността им към съвременните дарители на читалището, на които  връчи свидетелства за дарение.

          След изложбата бяха поднесени венци на паметника на Кръстьо Пишурка, като присъстващите изслушаха кратък поетичен рецитал.

          Тържественият концерт започна малко по-късно със сцена от пиесата “Многострадална Геновева” от Васил Станилов - първото представление, което се е играло в Лом преди 160 години и което тогава е завършило с арест на артистите, участващи в него. Възстановката бе дело на Драматичен театър “Кръстьо Пишурка” и режисьора Николай Априлов.

          Председателят на читалището г-жа Недялка Трайкова произнесе слово по повод юбилея.

          Своето поздравление лично поднесе кметът на Лом г-жа Пенка Пенкова, областният управител на област Монтана Ивайло Петров, председателят на Съюза на народните читалища з.ч.д. Николай Дойнов; тук бе и почетният председател на СНЧ проф. Стоян Денчев и венцислав велев от МК. Празникът бе уважен и от представители на различни читалища, както и от членове на върховния читалищен съвет - Бойка Серафимова, Петър Райжеков, Димитър Тошев, Любомир Илиев и други.

          Поздравителни адреси по повод годишнината изпратиха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на комисията по култура в Народното събрание Полина Карастоянова, проф. Боряна Христова от Народна библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” и други. Бяха връчени много юбилейни плакети от председателката на читалището.

          В тържествения концерт с режисьор Николай Априлов се включиха Формация “Екатерина Ванкова” с ръководител Василка Иванова, формация “Смуглянка” с ръководител Златан Маринов, Вокална група „Шоколадче” с ръководител Росица Кръстева, Вокална група „Росна китка”, Балетен състав към читалището с ръководител Анна Иванова, детски фолклорен състав „Дунавче”, младежки фолклорен състав „Дунав” и др.

          Концертът носеше емблематичното загла-вие “В постоянството е силата”.

          В края на концерта председателят на СНЧ Николай Дойнов връчи почетния знак на президента на република България Росен Плевнелиев на председателката на читалище “Постоянство-1856” Недялка Трайкова по повод 160-годишния юбилей на читалището и за неговата духовна и народолюбива дейност.

Copyright © 2012 unionchitalishta.eu. All Rights Reserved.