Вицепрезидентът: Родоотстъпничество извършва всеки, който дръзне да затваря българско читалище

Вицепрезидентът: Родоотстъпничество извършва всеки, който дръзне да затваря българско читалище

Илияна Йотова беше гост на 36-ия Конгрес на Съюза на народните читалища

Аз съм от хората, които въстават срещу всеки опит да бъде унищожено българско читалище – това е посегателство срещу миналото и бъдещето ни. Национално предателство, родоотстъпничество извършва всеки, който дръзне да посяга на тази институция с биография, дълга колкото българската свобода, дори повече от живота на третата българска държава. Най-тъжно е, когато хора без или с фалшива биография, но с мимолетна власт, се опитват да зачеркват труда на поколения назад! С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към делегатите и гостите на 36-ия Конгрес на Съюза на народните читалища. Тя увери присъстващите в неизменната подкрепа на президентската институция за развитието на читалищното дело.

„Духовност, образование, култура – вие сте крепителите на тези три стълба, които съхраниха българския народ, изградиха българската нация и възкресиха българската държава. Вие сте хората с факли в ръка, които ни сочат пътя напред. Вие сте първите редици на битката срещу пагубната комбинация от неграмотност и наглост“, обърна се Йотова към читалищните дейци.

Вицепрезидентът посочи, че в България има близо 4 хил. читалища, които определи като силни антидоти на непросветеността и застоя. „Този внушителен брой показва нагледно нуждата от читалището и опровергава всички, които твърдят, че то е обвито в паяжини и принадлежи на миналото. Ние с вас знаем какво е читалището за един малък град или село – то е всичко, там се случва животът, там порастват децата“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отново призова за повече средства за развитие на културата, като посочи опасността от дълготрайни последствия от кризата на смисъла, на ценностите, на духовността.

Илияна Йотова специално благодари на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов за всеотдайността и активната дейност, за успешното изграждане и поддържане на добър екип.

към новината в БТА