Връчване на Меморандума на СНЧ на политици

Връчване на Меморандума на СНЧ на политици

з.ч.д. д-р Николай Дойнов, председател на СНЧ: С МЕМОРАНДУМА СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ

„С връчването на меморандума на Съюза на на-родните читалища на водещите политически сили и техните лидери Съюзът на народните читалища за пръв път в своята вековна история се обърна директно към българските политици, за да ги запознае с трагичното финансово състояние на хората, работещи в читалищата, с ниското заплащане, с резултатите от високата инфлация и цени на енергийните източници.
Съвсем ясно в Меморандума се посочва, че продължаването на подобен род политика към читалищата ще доведе неминуемо до тяхното закриване.
Разумният тон на Меморандума, готовността за сътрудничество от страна на Съюза по всякакви въпроси с представители на политическите сили, показват изключителна зрялост на читалищните работници и деятели.
Ангажиментите, които лично аз поех са в сферата на безусловната експертност, която Съюзът притежава вече 110 години. Предстои много работа, но тази работа има смисъл, тъй като нейната цел е да защити достиженията, съвременното присъствие на читалищата“.

  • Връчване на г-н Тома Биков – водач на листата за 24 МИР София от ГЕРБ-СДС – към новината
  • Връчване на Меморандумана председателя на Движение за права и свободи г-н Мустафа Карадайъ

На 23 септември в Дома на културата в град Кърджали председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов, придружен от председателя на Областен читалищен съвет – област Хасково Александър Милушев, връчи на председателя на Движение за права и свободи г-н Мустафа Карадайъ Меморандума на Съюза на народните читалища за тежкото финансово състояние на читалищата в България.
На срещата присъстваха г-жа Мукаддес Налбант, заместник-председател на ДПС, и г-н Хасан Азис, кмет на град Кърджали, също и кметът на град Джебел Неджми Али, кметът на Момчилград Илкнур Мюмюн, кметът на Крумовград Себихан Мехмед и активисти на движението.
Г-н Карадайъ прие ангажимента да се запознае подробно с Меморандума и в новия парламент да намерят ре-шение на поставените въпро-си.
Д-р Николай Дойнов благодари на г-н Мустафа Ка-радайъ за подкрепата на читалищата в предишния парламент.

  • Връчване в Свищов 

Меморандумът на Съюза на народните читалища за финансовия колапс на читалищата бе връчен на г-н Кирил Петков от секретаря на ПБНЧ “Еленка и Кирил Аврамови“, гр. Свищов, г-жа Геновева Танчовска.
Бившият министър-председател, по думите на очевидци, е прочел веднага меморандума и е изразил учудване от описаното в него.
Г-жа Танчовска е потвърдила фактите за нис-кото заплащане и за непосилните сметки за ток в системата на народните читалища.

  • Връчване в Лом

Председателят на Народно читалище „Постоянство“, гр. Лом, и член на Върховния читалищен съвет на Съюза на читалищата г-жа Недялка Трайкова, връчи Меморандума на СНЧ на г-жа Корнелия Нинова, председател на Българската социалистическа партия. На срещата присъства и г-жа Ирена Атанасова, член на Висшия съвет на БСП.
Договорена е нова среща след провеждането на Парламентарните избори по повдигнатите въпроси.
Г-жа Недялка Трайкова проведе среща и с представителите на Партия „Български възход“ с председател генерал Стефан Янев и им връчи Меморандума на Съюза на народните читалища. В продължилия близо половин час разговор г-жа Трайкова разказваше за дейностите на читалищата и техния съюз.

  • Връчване в Севлиево

Заместник-председателят на СНЧ и председател на НЧ “Развитие“ – гр. Севлиево г-н Данаил Лалев връчи меморандума на СНЧ за състоянието на читалищата на Богомил Петков на предизборна среща с кандидата на ПП за народен представител.

  • Връчване в Шумен

Меморандумът на Съюза на народните читалища бе връчен на адв. Ралица Тодорова, втора в листата на ПП “ГЕРБ“ – Шумен, на специална среща в Образцово народно читалище “Тодор Петков“, от председателя на читалището и областен председател на СНЧ г-жа Анета Мутафчиева.
В словото си г-жа Мутафчиева емоционално по-сочи фактите, изнесени в Меморандума, и безхаберието на управляващите към хората, работещи в народните читалища.