Следовник на народните будители – 2022 – Вицепрезидентът на РБългария г-жа Илияна Йотова

Следовник на народните будители – 2022 – Вицепрезидентът на РБългария г-жа Илияна Йотова

С решение на Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалища вицепрезидентът на Р. България г-жа Илияна Йотова бе удостоена с почетното звание „Следовник на народните будители 2022”.
На тържествена церемония в Президентството представители на Върховния читалищен съвет, заедно с председателя на Съюза д-р Николай Дойнов, участваха в удостояването.
Специален гост бе президентът на Р. България Румен Радев. Официални гости на събитието бяха министърът на културата проф. Велислав Минеков, зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов и зам.-министърът на образованието г-жа Надя Обретенова.
Заместник-предсeдателят на СНЧ г-н Пламен Александров, председател на първо българско читалище “Ел. и К. Д. Аврамови”, гр. Свищов, прочете решението на Върховния читалищен съвет /ВЧС/ на СНЧ за удостояването.
„Илияна Йотова има ясен ум, висок художествен интелект и сърце от огън – изтъкна председателят на СНЧ д-р Николай Дойнов. – Тя се нарежда достойно до предишните носители на званието като Негово светейшество Патриарх Неофит, акад. Светлин Русев, акад. Стефан Воденичаров, акад. Благовест Сендов, Гергина Тончева, Тончо Русев, проф. Дойно Дойнов и други светила на духовния живот на България”.
Николай Дойнов връчи материалния знак на званието – статуетка на средновековен книжовник, символизиращ духовния път и преклонението пред книгите, изработена от плевенския скулптор Венцислав Василев, която СНЧ връчва от 2017 г. и притежава правата върху изображението.

Г-жа Ииляна Йотова благодари за удостоявоането: “Днес за мен е един изключително вълнуващ и емоционален ден. Признавам, че това е най-скъпата награда, която съм получавала. Награда, която много ме задължава, защото оттук нататък аз ще бъда още по-мотивирана и с още повече сили, енергия, разум и с много любов ще се грижа за каузата на българските читалища“.

В словото си тя напомни: “Какво е един малък град, един голям град, едно село без своето читалище? Читалището е центърът на обществения живот в България, в читалищата израстват децата ни, които след училище отиват там, за да развиват своите таланти, придобиват знания и умения…. И няма да прозвучи високопарно ако кажем, че читалището е онази светлина, която ни е нужна, когато губим пътя пред себе си. онази светлина, която ни води в един доста отчужден свят, раздиран от противоречия. И ни връща към онези ценности, които направиха повече от 13 века да бъдем държава, да създадем след петвековно робство своята държава, своята нация и да строим днешната държаваДнес тук сте представители заедно с колегите от министерствата на трите важни стълба за нашето общество – това са духовността, културата и образованието – и този, който не го разбира това, няма място нито в политиката, нито в управлението на държавата.
Да, вярно е, че сме затиснати от всякакви кризи; ако направим един анализ колко пъти на ден чуваме думата криза, се оказва, че тя става най-важното нещо в живота ни, защото нито една друга думичка не се повтаря повече от нея, и наред с тези кризи, потънали в тегоби и проблеми, забравяме да отбелязваме днешните съвременни будители – учители, вас, читалищните дейци, хората, които въпреки всичко /и за съжаление не рядко – въпреки държавата/ поддържат духовността, културата и образованието”.
И отново се обърна към читалищните деятели: “Днес искам да ви кажа голямо “благодаря” и не само благодаря за това, което сте правили досега и правите сега, а и за това, което ще правите в бъдеще. Това е нашият кредит на доверие към вас, защото, забързани в делничното и отговаряйки на някакви моментни, ежечасни кризи, забравяме да забележим една сериозна криза, която един ден може да има много тъжни последствия – кризата в обществените отношения, във връзките помежду ни, като хора, като нация, като народ. Вие сте тези, които ни връщате към тези ценности. Продължавайте да го правите и занапред, защото по-важно от този смисъл и от тези връзки няма. И финанси се решават, и икономика се възстановява, но няма по-тежко последствие от това да се е скъсало онова, което ни прави народ.
Пожелавам ви да бъдете все така будителите на българската нация, ние ще продължаваме да работим за това читалището да пребъде, вашият труд да бъде оценяван, вашият авторитет и място в нашето общество да се пази все така.
Честит празник и на добър час!”.
Извън церемонията председателят на Областния читалищен съвет – Благоевград и председател на най-голямото читалище от Югозападна България ОНЧ „Н. Й. Вапцаров – Благоевград“ з.ч.д. Васил Новоселски връчи емоционален подарък от читалището – градска носия от Джумайска околия от първите 20 години на миналия век, ушита специално случая”.