ЗАСЛУЖЕНИ ОТЛИЧИЯ

ЗАСЛУЖЕНИ ОТЛИЧИЯ

На 1-ви ноември, Денят на народните будители, с химна на Р. България в Гербова зала на Президентството се откри тържествена церемония по удостояването на видни читалищни дейци, членове на Върховния съвет на Съюза на народните читалища, с почетния знак на Президента на Р. България.
По предложение на председателя на Съюза на народните читалища д-р з.ч.д Николай Дойнов Президентът Румен Радев удостои с Почетен знак на Президента:
1. Геновева Танчовска – секретар на 165-годишното „Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови” – град Свищов;
2. Минко Стефанов-председател на 160-годишното народно читалище „Зора”, гр. Сливен /читалище-инициатор за читалищното съюзяване преди 110 години/, заместник-председател на Съюза на народните читалища;
3. Васил Новоселски, председател на 155-годишното читалище „Н. Й. Вапцаров” Благоевград, областен председател на Съюза на народните читалища – област Благоевград, заслужил читалищен деятел;
4. Данаил Лалев, заместник-председател на Съюза на народните читалища, представител на 150-годишното читалище „Развитие” – Севлиево, заслужил читалищен деятел;
5. Анета Мутафчиева, председател на Народно читалище „Тодор Петков”, гр. Шумен, областен председател на Съюза на народните читалища – област Шумен, главен художествен ръководител на ансамбъл „Мадара”.

На церемонията присъстваха:вицепрезидентът на Р. България г-жа Илияна Йотова, д-р з.ч.д Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, акад. Юлиян Ревалски, председател на Българската академия на науките, министърът на образованието акад. Денков, заместник-министърът на културата Пламен Славов, и др.
От името на наградените приветствие поднесе з.ч.д Васил Новоселски и пак от тяхно име връчи на президента на Р. България пластиката „Орфей венцоносец” на именития български склуптор Венцислав Василев.