Работно посещение на Зигфрид Дитлер

Работно посещение на Зигфрид Дитлер

По покана на председателя на СНЧ г-н Николай Дойнов от 28 до 30 юни на посещение в България бе ръководителят на един от най-големите немски социо-културни центрове Waschhaus-Postdam Зигфрид Дитлер. Посещението му е в резултат на договореностите между Съюза на анродните читалища и Сдружението на социо-културните центрове в Германия, постигнати през месец март тази година в Берлин.

Гостът взе участие в откриването на Седми международен фолклорен фестивал Пауталия 2013 в гр. Кюстендил и имаше срещи с председателя на Общинския съвет в гр. кюстендил Иван Андонов, който е и председател на НЧ “Братство” – Кюстендил /на снимката/.

Също така Зигфрид дитлер бе на посещение в народно читалище “Никола Йонков Вапцаров” – гр. Благоевград, където успя да наблюдава репетиции на два от основните читалищни състава – китаро-мандолинния оркестър и групата за модерни танци. Председателят на читалището г-н Васил Новоселски запозна госта с идеите за развитие на читалищното дело и регионалната култура, а така също и с идеи за взаимодействие с чуждестранни сходни организации.

Председателят на СНЧ благодари на читалище “Братство” и читалище “Н. Й. Вапцаров” като изтъкна, че тепърва предстои разширяване на контактите със социо-културните центрове от Европейския съюз.

Г-н Дитлер бе поканен за член на журито на китарния фестивал в Кюстендил през следващата година – покана, която той прие с благодарност.

Информация за дейността на  Waschhaus-Postdam –  на техния сайт Waschhaus.de