Среща по повод отваряне на салоните и залите

Среща по повод отваряне на салоните и залите
На 26 май 2020 година по покана на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се състоя среща с инициативния комитет на фолклорните групи и танцовите колективи от страната по повод отварянето на салоните за репетиции.след отмяната на извънредното положение. В срещата взеха участие министърът на културата Боли Банов, председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов, зам. министърът на здравеопазването Жени Начева, председателят на съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.
 
За инициативния комитет тезите бяха представени от г-жа Милена Налбантова, както и господата Владимир Недев и Николай Корчев.
 
Инициативният комитет представи пред министър Кирил Ананиев предложение за пакет от мерки за безопасност в работната среда – зали и обекти на закрито и искания за финансова подкрепа от правителството.
 
След станали обсъждания, в които участваха министърът на културата Боил Банов, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и председателят на СНЧ д-р Николай Дойнов, бе решено да се пристъпи към отваряне на залите в България на принципа 30% на закрито и 50 % на открито и също така тренировъчно присъствие 1 човек на 4 квадратни метра, но не повече от 20 души в една зала.
 
До края на деня ще бъде изготвена съответната заповед и ще бъде публикувана.
 
В края на срещата министър Банов постави и въпроса, важен за Съюза на народните читалища относно провеждането на общите събрания до края на месец юни, за когато бяха отложение с промяна в Закона за народните читалища. Не се предвижда друга дата и отсрочка, а при новите условия читалищата ще могат в своите салони да проведат събрания си.
 
Министър Банов покани инициативния комитет в следващия понеделник за продължаване на разговора. На срещата ще присъства и д-р Николай Дойнов.