“Нашите деца свирят Бах” – Благоевград

“Нашите деца свирят Бах” – Благоевград

ИНФОРМАЦИЯ
„НАШИТЕ ДЕЦА СВИРЯТ БАХ“ 15 ЮНИ 2024Г.
Общ брой участници 30-разделени в четири възрастови групи и две категории-А за ученици, които не учат в професионални музикални училища и Б за ученици от музикални училища.
Участват деца от София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Карнобат, Костинброд, Сандански и Благоевград.
Официално откриване в 9.30.
Конкурсната програма продължава до 14.00. Награждаване и ГАЛА КОНЦЕРТ на лауреатите от 15.00.
Жури в състав: Председател Проф.д.н. Филип Павлов и членове:
Доц.д-р Николина Кротева и Павлина Чочова-преподавател по пиано и един от инициаторите за създаването на конкурса заедно с Николина Кротева и Симона Генкова.
Всеки участник ще получи ГРАМОТА ЗА УЧАСТИЕ, а спечелилите-дипломи, медали и парични премии за първите места.
Ще бъде връчена и ГРАН ПРИ-статуетка на Й.С.Бах, изработена по проект на благоевградския скулптор Крум Дерменджиев за най-добър участник в конкурса.
По традиция ще бъде връчена и награда на фондация „КРАСИМИР ГАТЕВ“ за най-артистично участие.

ИСТОРИЯ НА КОНКУРСА „Нашите деца свирят Бах”

 

 

Първото издание на конкурса за пианисти непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах” е през 1992г. Идеята за неговото провеждане дават преподавателките по пиано в Детската музикална школа на НЧ”Н. Вапцаров-1866” Благоевград Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева. До 1999г. той има седем издания, някои от които с международно участие, след което е прекъснат. Възстановен е през 2018г.
Конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19г., които не са ученици в професионални средни музикални училища. Но през 2021г. регламентът е променен като се въвежда и Категория Б за ученици от професионални музикални училища.
Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Й.С.Бах. поради факта, че като изключителен педагог творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.
За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Йордан Гошев, Жак Люсие/Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова, Явор Димитров, Анжела Тошева, Велин Илиев и др.

 

По традиция конкурсът „Нашите деца свирят Бах” се провежда в голямата концертна зала на НЧ”Н. Вапцаров-1866” Благоевград.

Наградите са : ГРАМОТА за всички участници, ДИПЛОМ И МЕДАЛИ  за класиралите се от ПЪРВО ДО ТРЕТО МЯСТО, ПАРИЧНА ПРЕМИЯ ЗА ПЪРВИТЕ МЕСТА  И ГРАН ПРИ-СТАТУЕТКА НА Й.С. БАХ.