250 години от “История Славеноболгарская”

На 19 юни бе дадено началото на Националните тържества по повод 250 години от написването на “История Славеноболгарская“.

С радост искаме да отбележим, че и Съюзът на народните читалища се включи в официалните тържества – Хорът на софийските момчета с диригент Адриана Благоева при НЧ “Цар Борис III” пя по покана на СНЧ пред паметника на Паисий Хилендарски след тържествената литургия. В голямата зала на Българската академия на науките с председател проф. Стефан Додунеков, пред вицепрезидента на РБългария Маргарита Попова и официалните гости писателят Деян Енев, председател на журито на обявения от Съюза на народните читалища конкурс за есе “Моята Паисиева история”, обяви класирането.

Наградите на отличените връчи г-н Николай Дойнов, председател на СНЧ. Другият член на журито, управителят на Издателска къща “Хермес” г-н Стойо Вартоломеев, пое ангажимента Издателство Хермес да издаде безплатно сборник с най-добрите есета.

Радваме се на този дарителски жест, както и че сред отличените има и участник от литературен клуб при читалище!

 

Първа награда:

Румен Руменов Воденичаров

І Английска езикова гимназия София, 16 г. Х клас

 

Втора награда:

Десислава Никова Андронова

СОУ “Асен Златаров”, 17 г., Х клас

гр. Шабла

 

Трета награда:

Теодора Церовска

Приложна гимназия “Св. Лука” София, 10 клас

 

Поощрения:

1. Явор Василев Рашев

Варна

2. Юлияна Илиянова Стоименова

ІІІ а клас, СОУ “Св.св. Кирил и Методий”

Асеновград

член на Детска литературна студия при НЧ “Родолюбие 1873”

 

Щастливи сме, че в тази трудна тема се включиха много ученици и ни предоставиха своите виждания. Желаем и на наградените, и на останалите участници много успехи и хубаво лято!