ХХХII конгрес на СНЧ

 XXXII конгрес на СНЧ

23-24 май 2011 г.

 

Приключи ХХХII конгрес на СНЧ

На 23 и 24 май в гр. София се състоя ХХХII извънреден юбилеен конгрес на Съюза на народните читалища.

Гост на конгреса бе министър председателят на Република България г-н Бойко Борисов, кметът на град София Йорданка Фандъкова, областният управител на Перник Иво Петров, представителят на постоянната комисия на Юнеско В. Цанкова, вицепрезидентът на IGF проф. Дорел Козма.

Най-старият делегат Веселин Джанкардашлийски, председател на народно читалище “П. К. Яворов”, гр. Чирпан, откри конгреса с десетминутно слово, в което засегна основните читалищни проблеми и се обърна директно към министър председателя с призив за помощ за народните читалища и желание държавата да подкрепя читалищата като не оттегля своята помощ към тях. Джанкардашлийски предложи за председател на конгреса да бъде избран проф. Анастас Герджиков.

Проф. Стоян Денчев награди премиера Бойко Борисов с бяла амфора със златен надпис „100 години читалищна дейност”. Министър-председателят получи и икона “Свети дух” със сертификат за заслуги.

Областният управител на град Перник Иво Петров в своето емоционално изказване се обърна към премиера с думите “Г-н Борисов, това е моят отбор”, на което премиерът в рамките на шегата отговори, че е дал своята лепта като дете в читалището в град Банкя.· “Днес е изключителен празник за нас”, каза още премиерът Борисов. “Над 3400 читалища има в България, не зная дали знаете. Когато искаха да извадят Съюза на народните читалища от Закона за читалищата, се намесих навреме и затова днес мога спокойно да честитя този 32-ри конгрес, 100 години откакто Съюзът е създаден, над 155 г. от началото на читалищната дейност у нас”, продължи той. „Когато се говори за такива големи сдружения и отчетност, прозрачност и помощ от държавата, не се месим по никакъв начин във вашата работа. Там, където се пресичат функциите на Ми-нистерство на културата, Министерството на образованието и на читалищата обаче, трябва да има добра стиковка”, подчерта Бойко Борисов. „Сигурно в следващи години ще има и повече средства… Фактът, че именно на днешния ден сте избрали да проведете конгреса си, убеден съм, показва, че много дълги години след това ще продължи дейността ви”, заяви още премиерът.

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова се обърна към присъстващите с думите: “Безспорно е мястото на българското читалище и то е без алтернатива като доброволно сдружение в подкрепа на културата и образованието. Смятам, че е време да се промени законът за народните читалища и аз се надявам точно съюзът на народните читалища да бъде най-активният в това отношение, в усилията за създаването на един нов, съвременен, модерен закон, който да гарантира тази фор-ма и нейното развитие, защото трябва да се стимулира дейността, автонономията на читалището, а в същото време да има една сериозна отчетност както пред обществото, така и пред институциите и законът да позволява това”. Г-жа Йорданка Фандъкова съобщи, че вече е изпратила за подарък книги на всички 136 читалища в София. За 1 ноември – празникът на народните будители, в столицата ще бъде направен преглед за дейността на читалищата в София. Така ще има по-широки възможности за изяви, смята тя.

Г-жа В. Цанкова от постоянната комисия на Юнеско в България прочете сертификата на Юнеско за награждаване на Съюза на народните читалища с медал на мира и обяви персонални награди – специален часовник с надпис “Юнеско” на председателя проф. Стоян Денчев, Николай Дойнов, Пламен Александров, Николай Николов и Недялка Трайкова.

Думата за приветствие бе дадена на проф. Дорел Козма, председател на Международната асоциация на фолклорните федерации IGF, който поздрави конгреса от името на организацията като припомни за връчването на световния Оскар за фолклор на Асен Мутафчиев, за организираните гран при – дни на световен фолклор през миналата година в Испания с участието на групата от разложкото читалище “Перун”. Проф. Козма се спря и на възможността за общи инициативи в сферата на фолклора и учредяването на общи идейни проекти, които да развият локалното сътрудничество между румънската федерация по фолклор, Българската федерация и Съюза на народните читалища. Той изказа възхищението си от концерта на читалищните състави на 23 май в зала 1 на НДК и покани проф. Стоян Денчев и г-н Николай Дойнов на Генералната асамблея на IGF през месец септември тази година в град Бистрица, Румъния. Проф. Козма награди Съюза на на-родните читалища със Златния медал на IGF.

Проф. Стоян Денчев прочете отчетния доклад на Съюза на народните читалища за дейността му през изминалите години.

 

Нов председател на Съюза на народните читалища

Конгресът  избра нов председател на Съюза на народните читалища – г-н Николай Дойнов, за почетен председател на Съюза – проф. Стоян Денчев, нов Управителен съвет и контролна комисия и гласува промени в Устава, съгласно изискванията на Закона за народните читалища.

Поздравителни адреси

Писмо до новия председател на Съюза на народните читалища Николай Дойнов от председателя на НС на БСП и председател на ПГ Коалиция за България Сергей Станишев:

Уважеми г-н Дойнов

Приемете моите, на Националния съвет на БСП и на Парламентарната група на Коалиция за България, поздравления по случай избирането Ви за председател на Съюза на народните читалища.

Привилегия за Вас е да поемете ръководството на Съюза на народните читалища в началото на неговото второ столетие. За Вас е предизвикателство да продължите родолюбивото възрожденско дело на първостроителите и да бъдете двигател на усилията за развитие. Чест е да утвърждавате читалищата като специфични български образователни и културни центрове в условията на XXI век. Уверявам Ви, че в наше лице ще намирате винаги подкрепа и съдействие при изпълнение на отговорната Ви мисия.

Сергей Станишев,

председател на НС на БСП и

председател на

ПГ Коалиция за България

 

Писмо до новия председател на Съюза на народните читалища Николай Дойнов от председателя на СДС:

“До

Г-н Николай Дойнов

Председател на Съюза на народните читалища

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Уважаеми г-н Дойнов,

Най-сърдечно Ви поздравявам по случай вашето избиране за           Председател на Сьюза на народните читалища в България.

Изказвам благодарност на Вас и Вашите колеги, за допринасяне на по-високото културно развитие на нашето общество. Безспорно е мястото и ролята на читалищата в българското общество. Читалищата са без алтернатива като място за култура и образование, особено в по-малките населени места.

Дълголетието на читалищната дейност е основание за празник, но основанието за гордост е, че с дейността си то води духовен живот, който съхранява най-добрите традиции на българската просвета и култура. На Вас се пада ролята да съхранявате и развивате тази дейност.

На всяко следващо поколение, докосвало се до него, то е предавало и предава вярата и надеждите на предишните, окриля го и раздухва искрите на родолюбие.

 

С най-искрени пожелание за здраве и бъдещи творчески успехи!

С уважение,

Мартин Димитров, Председател на СДС


ИНТЕРВЮТА

Читалищата – 155 години по-късно

Филм на БНТ, 24 юни 2011 г.

Николай Дойнов: “Младите хора трябва да влязат в читалищните настоятелства

ТВ Европа, 28 май 2011 г.

Николай Дойнов: “Не можеш по Интернет да прегърнеш човек

в-к “Шуменска заря, 26 май 2011 т.

Николай Дойнов: “Читалищата тръгват на кръстоносен поход срещу простащината

24 май, агенция КРОСС


Медиите за конгреса

в-к “24 часа”, 25 май 2011

в-к “Труд”, 25 май 2011 г.

в-к “Телеграф”, 25 май 2011 г.

в-к “Дума”, 25 май 2011 г.

Електронни медии

за конгреса – facebook


Премиерът Бойко Борисов

бе гост на откриването на конгреса


Йорданка Фандъкова, кмет на град София –

Читалището е без алтернатива