Наградата “Златен век” беше присъдена на председателя на Съюза на народните читалища

Наградата “Златен век” беше присъдена на председателя на Съюза на народните читалища

Автор: Станислава Пирчева, сайт на БНР,

http://bnr.bg/sites/horizont/Culture/Pages/0111Rashidov.aspx

Наградата “Златен век” беше присъдена на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Най-високото отличие на Министерството на културата беше връчено заради големия му принос в популяризирането на българската култура. Министър Вежди Рашидов отбеляза, че след тригодишни усилия е постигнато увеличение на заплатите в сектора. Не се е случвало скоро министър на културата да награди читалище, коментира Николай Дойнов и изтъкна, че през последните години нито едно не е затворило врати. В празничния ден обаче той констатира:

През последните 20 и няколко години има една медийна вакханалия, културата се заменя с ентъртеймънт, със забавление. Загуби се публиката. Вече нямаме подготвени хора, които да оценят това, което правят дори съвременните будители и терминът „будители”, в случая, е много висока летва.

Виждам светлина в тунела не само, защото ще има увеличаване на средствата, а защото дейността на читалищата се обогатява. Те знаят, че трябва да направят своята вътрешна реформа, каза още новият носител на наградата “Златен век”. В началото на церемонията 14-годишната Михаела Колева, която е със зрителни нарушения, поздрави присъстващите с впечатляващо изпълнение на “Хубава си моя горо”. Министър Рашидов се ангажира да й съдейства за отпускане на стипендия.

 

 

МИНИСТЪР ВЕЖДИ РАШИДОВ: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ОЦЕЛЯЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ НАЙ-ВЕЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА КУЛТУРАТА И ДУХА СИ