Важно! – субсидия 2015

Шест хиляди деветстотин и четиридесет лева е размерът на една субсидирана бройка за читалищата за 2015 година

Казва в интервю пред агенция ”КЛИП”  председателят на Съюза на народните читалища  Николай Дойнов.

 

– Господин Дойнов, какъв е размерът на една субсидирана бройка за 2015 г.?

– Размерът  е 6940 лв.

– Как постигнахте това увеличение?

– Бийтълс имат една велика песен: ”С малко помощ от моите приятели”

– И все пак..

– Да кажем така:служебният министър на културата доц. Мартин Иванов се довери изцяло на моето виждане за проблема, реагира светкавично, и да, нещата се случиха.

– Бихте ли пояснили?

– Следващата година няма да има „допълваща целева субсидия”. Някои хора компрометираха този помощен инструмент  и то не от сега. Спомнете си скандала през 2013 г в комисията по култура,в която даже не бях поканен от нейния председател, защото и тогава поисках същото –  допълващата субсидия да се прехвърли към другата.

– Нямаше ли друга финансова възможност за увеличение на субсидията?

 – Не виждам никакъв друг ресурс. Абсолютно скандално и недопустимо  допълващата субсидия  2014 се разпредели по партиен признак. Затова  през 2013 г. разни чиновници ми крещяха по телефона: „Как си позволяваш да искаш това”, „Какво си въобразяваш” и т. н., защото явно си бяха заплюли кое как да стане.

– Раздразнили сте много хора…

– Случвало ми се е и преди… Но този път  се опитаха да превземат Съюза отвътре, бяха си създали вътрешнореволюционна организация  като  идеята бе да се върне статуквото отпреди да поема председателския пост. Ще плюем системата, но няма да се опитваме да я променим. Ако започна да разказвам  за……

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧЕТЕТЕ САМО В БРОЙ 1/2015 НА „ЧИТАЛИЩЕН ВЕСТНИК”